Tratamentul cu hormoni tiroidieni este unul din cele mai răspândite în sfera endocrinologiei. Pe cât de des este indicat, tot atât de des se întâlnesc situații în care nu este urmat corect sau este întrerupt datorită unor mituri neexplicate.
Hipotiroidismul este o afecțiune a glandei tiroide în care ea nu mai este capabilă să producă suficienți hormoni tiroidieni pentru a asigura nevoia întregului corp. Când apare această afecțiune, medicii endocrinologi indică hormoni tiroidieni pentru a suplini ce nu mai poate produce glanda tiroidă. Este ca și cum ați avea un deficit de o vitamine care nu se pate corecta și menține în alt fel decât prin pastile.
Regula de bază în administrarea comprimatelor este : doza se ia dimineața, pe stomacul gol, cu 1 pahar de apă, cu 30′ înainte la micul dejun.
Iată câteva din grijile pe care și le fac de obicei persoanele care au indicația de a urma acest tratament:
Dar dacă mă doare stomacul dacă iau pastila pe stomacul gol?
Medicamentul nu crește aciditatea stomacului și asta îl face destul de sigur pentru persoane care suferă de gastrită. Secretul din spatele acestei recomandări este absorbția preparatului. Este bine să fie luat cu apă plată (nu cu altceva) și să se aștepte 30′ minim pentru a permite medicamentului sa se absoarbă.
Ce fac dacă îl iau și mănânc la mai mult de 30′?
Nu se întâmplă nimic. Timpul MINIM care trebuie respectat până la masa de dimineață sau cafea este de 30′. Dacă se depășește acest interval nu înseamnă nimic altceva decât că pastila are mai mult timp la dispoziție să se absoarbă.
Euthyrox este un hormon. Am risc de cancer?
NU! Acest medicament este menit să substituie ce nu mai poate face glanda tiroidă pentru a asigura buna funcționare a organismului. Nu are legătură cu cancerele ginecologice. Există hormoni care pot influența acest risc, dar nu cei tiroidieni. Nu trebuie să confundăm acest preparat cu anticoncepționalele orale despre care s-a tot spus că cresc riscul de cancer de sân.
Sunt însărcinată. Nu îi va face rău copilului medicamentul?
Tiroida copilului începe să se formeze în săptămâna 3-4 de sarcină. Abia în jurul săptămânii 18-20 de sarcină ajunge tiroida fătului să fie complet funcțională. Acest lucru înseamnă că până în momentul respectiv, mama trebuie să asigure necesarul pentru amândoi. Dacă tiroida mamei este ‘obosită’, ce lipsește trebuie suplinit pentru ca fătul să se dezvolte corespunzător. Hormonii tiroidieni sunt esențiali în creșterea și dezvoltarea copilului, atât pe timpul sarcinii cât și după naștere.
Nu vreau să mai iau și medicamentul pentru glandă pentru că deja am atâtea medicamente de mă doare ficatul.
Este adevărat că majoritatea medicamentelor se metabolizează prin ficat și la fel de adevărat este și faptul că unele sunt toxice pentru el. Dar în general se face un bilanț între beneficii și riscuri. Dacă riscurile sunt mai mari decât beneficiile, evident că acel medicament nu va fi indicat.
Pentru că hipotiroidismul nu doare și nu dă simptome imediate și alarmante, suntem tentați să credem că de fapt medicamentul pentru tiroidă de fapt nu este la fel de important pe cât sunt medicamentele de tensiune de exemplu.
Ca să facem o paralelă, Paracetamolul, Ibuprofenul și alte antiinflamatoare luate în momentul în care răcim, ne dor articulațiile, capul sau dinții pot crește enzimele ficatului mult mai rapid decât ar face-o alte preparate.
Medicamentele nu sunt singurele ‘agresoare’ ale ficatului. Virusurile hepatice B, C, alcoolul, alimentația dezechilibrată, care poate favoriza încărcarea cu grăsimi a ficatului, sunt la rândul lor mai des responsabile de afectarea hepatică.
Ficatul la rândul lui este un organ cu o capacitate mare de a se regenera. Atâta timp cât medicamentele sunt luate conform indicațiilor, în doze adecvate și analizele care relevă funcția lui sunt bune, nu aveți de ce să vă faceți griji.
Am oprit tratamentul pentru că analizele au ieșit bune.
Dacă aveți hipotiroidism și luați tratament în acest sens, analizele bune nu înseamnă altceva decât că doza pe care o luați este cea corectă pentru organismul dumneavoastră. Din păcate hipotiroidismul este o patologie pentru care tratamentul este de cele mai multe ori pe termen lung, chiar pe viață. Sub tratament analizele se normalizează, însă ele sunt doar o oglindă a necesarului corpului, nu a vindecării bolii. Dacă opriți tratamentul, este posibil ca analizele să se modifice din nou.
About the author