Ecografie Cluj

Ecografia este o metoda prin care se pot vizualiza diferite organe interne cu ajutorul ultrasunetelor. Contribuie alaturi de anamneza si examenul clinic la stabilirea diagnosticului de catre medic. Este o metoda de screening, non invaziva, rapida, nu iradiaza.

Actul medicalTarif (RON)
Ecografie doppler artere renale250
Ecografie doppler artera oftalmica150
Ecografie doppler carotidiana200
Ecografie doppler venos membre inferioare sau superioare280
Ecografie parti moi, ganglionara, glande salivare220
Ecografie musculoscheletala200
Ecografie abdomen si pelvis200
Ecografie mamara si axile300
Ecografie tirodiana
150
Elastografie100

Ecografia Vasculara Doppler este o investigatie utila pentru evaluarea vaselor de sange (artere si vene): aspectul peretilor, prezenta placilor de aterom, prezenta trombilor, evaluarea curgerii eficiente a sangelui.

Este recomandata pacientilor cu nivel crescut de colesterol, fumatori, diabetici, cu antecedente de accidente vasculare, infarct miocardic, valori crescute ale tensiunii arteriale, varice ale membrelor inferioare, insuficienta circulatorie vertebro-bazilara. De asemenea se recomanda daca pacientul simte amorteli sau dureri musculare la nivelul picoarelor, observa ca mainile sau picioarele sunt umflate, dureroase si si-au modificat culoarea.

Determinare vascularizatie a unui nodul mamar

Ecografia Vasculara Doppler poate fi efectuata la nivelul mai multor segmente:

Eco Doppler carotide si artere vertebrale - se recomanda pacientilor cu antecedente de AVC, insuficienta circulatorie vertebrala, fumatori, cu dislipidemie, care prezinta ameteli sau dureri de cap.
Eco doppler cervico-cerebral si transcranian - utila in diagnosticul stenozelor vasculare, vasospasmului din hemoragiile craninene, malformatii vasculare cerebrale.
Eco doppler aorta toracica si abdominala - utila pentru depistarea anevrismului aortic (dilatare de aorta), ateromatoza (depunere de grasimi pe peretii interiori ai arterei), disectie (patrundere de flux sangvin intre peretele intern si extern ai aortei). Aceasta investigatie este de obicei recomandata de catre medicul cardiolog sau este recomandata de catre medicul care efectueaza ecografie abdominala si observa aceste lucruri.
Eco doppler artere renale - arterele renale care transporta sangele spre rinichi pot fi ingustate datorita varstei, nivelulului ridicat de colesterol, diabet, malformatii congenitale. Pacientul se confrunta in acest caz cu valori crescute ale tensiunii arteriale care nu raspunde la tratament. Aceasta investigatie este recomandata de catre medicul cardiolog sau endocrinolog.
Eco doppler arterial si venos la nivelul membrelor superioare si inferioare (maini, picioare) - se recomanda in caz de amorteli, dureri, edeme, modificari de culoare, varice.

Ecografia musculoscheletala este o metoda imagistica moderna, neinvaziva, nedureroasa, care permite vizualizarea in timp real a articulatiilor si structurilor periarticulare din corpul uman, permitand diagnosticarea relativ rapida a unei game largi de afectiuni din aceasta sfera.Metoda aduce informatii de multe ori similare rezonantei magnetice nucleare sau computer tomografiei, insa cu costuri mai reduse, motiv pentru care reprezinta prima optiune de investigare paraclinica.ecografie musculoscheletala Avantaje:

nu este necesara o pregatire speciala metoda permite vizualizarea in timp real a structurilor anatomice (contractie-relaxare, compresiune) evaluarea vascularizatiei prin tehnica Doppler color efectuarea unor manevre diagnostice sau terapeutice – punctii/infiltratii articulare tehnica poate fi repetata ori de cate ori este nevoie, pacientii nefiind expusi iradierii, fiind utila astfel si in monitorizare poate fi efectuata la orice varsta, chiar si in sarcina

Afectiunile in care se recomanda ecografia musculoscheletala sunt cele traumatice (rupturi ligamentare, tendinoase, musculare), degenerative, tumorale (tumori musculare, tendinoase), respectiv inflamatorii(artrite, miozite, bursite, tendinite, chisturi sinoviale). Principalele zone examinate ecografic sunt cele de umar, cot, pumn, mana, torace, sold, genunchi, glezna si picioare.Odata cu aprecierea structurilor periarticulare, tot ecografic avem posibilitatea aprecierii structurilor moi:

tesut celular subcutanat, adipos, formatiuni ganglionare, glande salivare, a zonelor expuse producerii herniilor perete abdominal, zona inghinala, musculaturii membrelor si nu in ultimul rand a nervilor periferici

Afectiunile in care se recomanda acest tip de examinare sunt variate:

formatiuni tumorale (atat benigne-lipoame, cat si maligne, chisturi) afectiuni ale glandelor salivare, adenopatii, hernii, si nu in ultimul rand sindroame de compresiune nervoasa periferica sindrom de canal carpian, tarsian, ulnar etc.

Ecografia abdominala este o investigatie imagistica folosita atat ca metoda de screening, pentru evaluarea starii de sanatate si a functionalitatii organelor abdominale, dar si ca metoda de diagnostic pentru afectiunile abdominale.

Ecografia abdominala foloseste ultrasunete pentru a reproduce imagini ale organelor din cavitatea abdominala precum ficatul, colecistul, pacreasul, rinichii, splina, vezica urinara, uterul, ovarele si prostata.

Ecografie Ficat (comparatie intre un ficat sanatos si unul cirotic, de la stanga la dreapta)

Cu ajutorul ecografiei abdominale se pot aprecia forma, dimensiunea si structura majoritatii organelor abdominale sau pelviene si afectiuni, precum:

ficat: marime, structura, chiste, calcifieri, tumori,hemagioame
colecist: litiaza (piatra), malformatii, polipi, calcifieri
cai biliare: dilatatii, litiaza, tumori
pancreas: tumori, chiste, litiaza
pancreas: tumori, chiste, litiaza
rinichi: chiste, litiaza, tumori, hidronefroza
uter: tumori, chiste, sarcina
ovare: chiste, tumori
prostata: hipertrofie, noduli, tumori
vezica urinara: tumori, polipi, litiaza
splina: chiste, hemangiom, tumori, splina accesorie

Pregatirea pacientului pentru ecografia abdominala:

pacientul nu va manca cu 6 ore inainte de investigatie
cu 24 ore inainte de investigatie va evita bauturile carbogazoase, fructele, laptele, dulciurile
in cazul in care sunteti balonat se va administra cu 24 ore inainte de investigatie espumisan 2tb/zi de 3 ori/zi
se recomanda consumul de apa 500 ml in 30 minute cu o ora inainte de investigatie pentru vizualizarea organelor pelviene (uter, ovare, prostata)
durata ecografiei este de aproximativ 20 minute

Ecografia mamara este o examinare noninvaziva, ce foloseste ultrasunete pentru examinarea sanului. Aceasta metoda este folosita ca screening dar si ca metoda de diagnostic in afectiunile mamare.

Avand in vedere inicidenta crescuta a cancerului de san si aparitia la varste mai tinere se recomanda ca femeile peste 30 ani sa-si faca anual ecografie de san, femeile peste 40 ani vor completa ecografia de san cu mamografie daca este nevoie.

Tesut mamar

Cand este necesara ecografia de san ?

la palpare pacienta observa o formatiune nodulara la nivelul sanilor
pacienta observa formatiuni nodulare in axila
pacienta observa modificari ale pielii la nivelul sanilor (roseata, ingrosare, ulceratii)
pacienta observa retractia mamelonara sau scurgere la nivelul mamelonului
exista rude de gradul 1 diagnosticate cu cancer mamar
cand femeile cu infertilitate urmeaza tratamente hormonale pentru stimularea ovulatiei
pacienta este sub tratament contraceptiv

In cazul depistarii unei formatiuni nodulare ecogarfia de san poate fi completata cu elastografie in cadrul aceleiasi examinari. Elastografia este o metoda ce masoara elasticitatea unei leziuni comparativ cu tesutul sanatos si ajuta la diferentierea leziunilor benigne de cele maligne.

Cabinetul nostru dispune de aparatura necesara pentru a efectua aceste examinari.

Ecografia tiroidiana este o examinare noninvaziva ce foloseste ultrasunete pentru examinarea regiunii gatului.

Noduli Tiroidieni

Cand este necesara ecografia tiroidiana?

pacientul are senzatie de sufocare sau nod in gat
pacientul prezinta tulburari la inghitire
pacientul observa umflarea gatului sau simte la palpare formatiuni nodulare
are in familie rude cu noduli tiroidieni sau cancer tiroidian
analizele efectuate pentru glanda tiroida (TSH, FT4) nu sunt in limite normale
pacientul prezinta simptome specifice hipo sau hipertiroidismului

Ecografia de tiroida poate fi completata cu elastografie tiroidiana in cazul depistarii unei formatiuni nodulare suspecte in cadrul aceleiasi examinari.

Elastografia este o metoda completara ecografiei de san sau tiroidiana ce masoara elasticitatea unei leziuni comparativ cu tesutul sanatos si ajuta la diferentierea leziunilor benigne de cele malign.

Elastografia masoara elasticitatea unei leziuni comparativ cu tesutul sanatos si ajuta la diferentierea leziunilor benigne de cele maligne. Deasemenea este o procedura non invaziva, nedureroasa, poate fi efectuata oricand nu necesita o pregatire prealabila, rezultatul se elibereaza pe loc.

Determinare rigiditate nodul mamar

Determinare rigiditate noduli tiroidieni

Se efectueaza in cadrul aceleiasi examinari ecografice si se efectueaza compresii repetitive la nivelul pielii asupra nodulului suspect. Formatiunile tumorale maligne sunt în general dure, rigide și deplasarea lor va fi minima, pe cand nodulii mamari benigni sunt de obicei elastici, mai moi si se deplaseaza mai mult.

Cand este necesara elastografia?

cand medicul depisteaza o formatiune nodulara cu caractere suspecte: slab delimitata, prezinta microcalciferi, vasculaizata intens
pentru diferentierea chisturilor complicate de noduli solizi
la recomandarea altui medic se poate efectua elastografie ca si completare la ecografia acestuia

0752 807 337