Osteoporoza este o problema de sanatate des intalnita, cu precadere dupa varsta de 60 ani, insa nici populatia mai tanara nu este scutita.
Dupa diagnosticarea ei, tratamentul este urmatorul pas care este discutat. Aici intervin mai multe idei preconcepute, care duc la intelegerea si interpretarea gresita a bolii si a tratamentului. Iata cateva exemple de intrebari frecvente legate de tratamentul pentru osteoporoza:
- De ce sa fac tratament daca pe mine nu ma dor oasele?
- Osteoporoza nu provoaca dureri. Fiind o boala care avanseaza si slabeste progresiv rezistenta osului la impact, efectul ei este cel care duce la durere. Mai bine spus, un os fragil este un os care se rupe usor, iar fractura este cea care doare. Scopul tratamentului este sa previna fractura si sa creasca rezistenta osului.
- De ce sa iau medicamente pentru osteoporoza? Eu iau din cand in cand vitamina D.
- Vitamina D ajuta la mineralizarea osului, adica la depunerea calciului in acesta. Osteoporoza presupune slabirea interna a osului, independent de aportul de vitamina D. Din acest motiv, aceasta vitamina nu este suficienta pentru a duce singura la regresia bolii.
- Iau deja si alte medicamente zilnic. Nu doresc inca unul.
- Tratamentul pentru osteoporoza poate fi administrat sub forma de pastille, uneori si injectabil. Unul din avantajele tratamentului sub forma orala este frecventa administrarii lui, anume, nu trebuie luat zilnic. In functie de preparat, se poate lua 1 comprimat/saptamana, uneori chiar si 1 comprimat/luna.
- De ce se face tratament ani de zile?
- Daca ne lovim sau ne taiem sau ne ardem accidental, vindecarea pielii dureaza de la cateva zile la cateva saptamani in functie de gravitatea accidentului. Pielea este un tesut moale, cu capacitate de regenerare. Osul in schimb este un tesut dens, al carui capacitate de regenerare scade o data cu varsta. De aceea, tratamentul care este menit sa faciliteze “regenerarea” dureaza mai mult, chiar ani de zile.
- Dupa ce am terminat tratamentul, nu voi mai avea osteoporoza niciodata?
- In mod ideal, tratamentul poate duce la un os mai rezistent, mai “tanar“ sa spunem. Din pacate, dupa oprirea medicatiei, se va relua pierderea treptata din densitate, asa cum este de fapt fiziologic. Putem sa extrapolam si sa spunem ca nici injectia Botox nu are efect pe viata. La cateva luni, ea trebuie readministrata. Urmarirea anuala a densitatii osoase este importanta. Cand situatia o impune, tratamentul este reluat.
Pop Andrada
Medic specialist cardiolog
- Competente: Efectuarea, interpretarea ECG-urilor, testelor de efort, Holter ECG, Holter TA.
- Arii de interes: cardiologie, ecografie cardiaca
Categorii: Osteoporoza