Category Archive Endocrinologie

Byadmin

Mituri si adevaruri ale tratamentului cu Euthyrox

Tratamentul cu hormoni tiroidieni este frecvent recomandat în domeniul endocrinologiei. Cu toate acestea, miturile și înțelesurile greșite duc deseori la utilizarea incorectă sau întreruperea acestuia.

Dacă tiroida dvs. nu produce suficienți hormoni, suferiți de hipotiroidism. Gândiți-vă la acest lucru ca la un deficit de vitamine – corpul dvs. are nevoie de suplimentare. Endocrinologii recomandă adesea medicamente cu hormoni tiroidieni pentru a compensa această lipsă.

Modul corect de a lua aceste pastile? Dimineața, pe stomacul gol, cu un pahar de apă, cu 30 de minute înainte de micul dejun.

Dacă aveți îngrijorări legate de acest tratament, iată câteva răspunsuri la cele mai frecvente întrebări:

 1. Voi avea dureri de stomac dacă iau pastila pe stomacul gol?
 • Nu. Medicamentul nu crește aciditatea stomacului. Este recomandat să îl luați cu apă și să așteptați 30 de minute înainte de a mânca pentru o absorbție optimă.
 1. Ce se întâmplă dacă mănânc la mai mult de 30 de minute după ce iau pastila?
 • Nu e problemă. Doar asigurați-vă că așteptați cel puțin 30 de minute pentru a permite absorbția medicamentului.
 1. Euthyrox este un hormon. Există riscul de cancer?
 • Nu. Acest medicament doar înlocuiește ceea ce tiroida nu poate produce. Hormonii tiroidieni nu sunt legați de risc crescut de cancer, spre deosebire de unele anticoncepționale orale.
 1. Este sigur pentru bebeluși dacă sunt însărcinată?
 • Da. Hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru dezvoltarea copilului în timpul sarcinii și după naștere.
 1. Pot să opresc medicamentul pentru tiroidă, având în vedere că iau multe medicamente și mă îngrijorează ficatul?
 • Trebuie să echilibrați beneficiile și riscurile. Dacă suferiți de hipotiroidism, tratamentul este esențial. În plus, multe alte substanțe, inclusiv unele medicamente frecvente și obiceiuri alimentare, pot afecta ficatul mai mult decât medicamentele pentru tiroidă.
 1. Am oprit tratamentul pentru că analizele arată bine. Este în regulă?
 • Analizele bune în timpul tratamentului indică doza corectă, nu vindecarea hipotiroidismului. Dacă opriți tratamentul, nivelurile hormonale pot scădea din nou.

Sănătatea dvs. este importantă. Este vital să aveți discuții deschise cu medicul dvs. despre orice îngrijorare sau nelămurire.

Byadmin

Hipertiroidia si sarcina

Hipertiroidia poate detremina scaderea fertilitatii la femei, dar aparitia unei sarcini este posibila. Indicatiile de intrerupere a sarcinii la femeile cu patologie tiroidiana sunt limitate. In cursul sarcinii se prefera administrarea de propilthyouracil (care traverseaza mai putin placenta) in doze maxime de 200 mg/zi divizat in 4 prize in primul trimestru de sarcina cu monitorizarea nivelului de free T4, acesta putand fi mentinut la limita superioara a valorilor de referinta.In momentul in care freeT4 atinge valoarea mai sus mentionata doza de porpilthyiouracil se scade pana la 50 mg/zi iar in trimestru 3 de sarcina tratamantul poate fi chiar intrerupt.Avand in vedere ca medicamentul mai sus mentionat nu este disponibil in tara noastra, se poate inlocui cu thyrozol in doza maxima de 15 mg/zi.Este contraindicata folosirea in timpul sarcinii de preparate cu iod si betablocante. Monitorizarea gravidei se va efectua periodic la 1 luna cu dozarea de freeT4, dozarea TSH-ului nu e necesara in cursul sarcinii.

1616

Byadmin

Cum sa-ti verifici singur tiroida?

Glanda tiroida este situata sub “marul lui Adam” si la baza gatului.Tiroida are un rol foarte important ajutand la reglarea temperaturii corpului, buna functionare a metabolismului, functionarea sistemului digestiv, cardiac, reproducator si nervos.Exista mai multe semne care va pot da de gandit ca tiroida nu functioneaza bine oboseala, somnolenta sau insomniiintoleranta la frig, extremitati reci sau transpiratiipalpitatii, tensiune arteriala oscilanta sau puls scazuttulburari de concentrare, tremuraturi ale mainilorcrestere sau scadere in greutateconstipatie, balonare, edeme tulburari de ciclu menstrual sau infertilitatetulburari de inghitire sau tuse seaca Exista un test simplu (vezi imagine) care se poate efectua si acasa pentru depistarea cresterii in dimensiune a tiroidei sau prezenta unor formatiuni nodulare. Daca observati modificari sau aveti simptomele enumerate mai sus este nevoie de un consult endocrinologic.

Byadmin

De ce slabim mai greu dupa 40 de ani?

Foarte multe paciente care ne trec pragul cabinetului se confrunta cu crestere in greutate desi marturisesc ca “𝑛𝑢 𝑎𝑚 𝑠𝑐ℎ𝑖𝑚𝑏𝑎𝑡 𝑛𝑖𝑚𝑖𝑐 𝑖𝑛 𝑎𝑙𝑖𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑡𝑖𝑒 𝑠𝑎𝑢 𝑠𝑡𝑖𝑙𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑣𝑖𝑎𝑡𝑎“. In principiu dupa 40 de ani se modifica nivelul de 𝐡𝐨𝐫𝐦𝐨𝐧𝐢 𝐭𝐢𝐫𝐨𝐢𝐝𝐢𝐞𝐧𝐢 si poate aparea 𝐡𝐢𝐩𝐨𝐭𝐢𝐫𝐨𝐢𝐝𝐢𝐬𝐦𝐮𝐥 sau femeile intra in perioada de 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐦𝐞𝐧𝐨𝐩𝐚𝐮𝐳𝐚. De asemenea pacientele incep diete drastice care agraveaza situatia. Nu in ultimul rand deprivarea de somn poate sa duca la cresterea in greutate. Primul lucru care trebuie facut in momentul in care observati o crestere in greutate este 𝐮𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭 𝐞𝐧𝐝𝐨𝐜𝐫𝐢𝐧𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜 pentru a exclude dezechilibrele hormonale apoi 𝐮𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭 𝐝𝐞 𝐧𝐮𝐭𝐫𝐢𝐭𝐢𝐞 pentru explicarea unor principii de alimentatie sanatoasa. 𝐎𝐛𝐞𝐳𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 este “𝑜 𝑏𝑜𝑎𝑙𝑎” si necesita o atentie speciala din cauza complicatiilor care pot aparea!

0752 807 337